Obljetnica smrti glumca Ive Gregurevića

Ispis

GodisnjicaIveG

GodisnjicaIveG
S ciljem očuvanja trajne uspomene na posavsku glumačku legendu Ivu Gregurevića i u povodu obilježavanja 1. obljetnice smrti velikana hrvatskog glumišta, Udruga „Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević“ Orašje organizirala je na groblju

Karaula postavljanje biste na njegovu grobu. Umjetničko djelo rad je akademskog kipara Ante Jurkića iz Tramošnice, koji je tvorcu oraškog filmskog festivala uradio i spomenik u prirodnoj veličini, postavljen u sklopu programa 24. manifestacije Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ u Orašju. Na godišnjicu smrti Ivin grob u rodnoj Donjoj Mahali posjetio je dr. Dragan Čović predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uz kojeg su bili visoki dužnosnici i članovi Organizacijskog odbora festivala Dani hrvatskog filma u Orašju. Nakon što su položili vijence i upalili svijeće, opijelo je molio fra Marko Oršolić. Uz predsjednika Organizacijskog odbora Ilju Benkovića, među ostalim bili su predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, ministar pravde Mato Jozić, Mijo Marić predsjednik Hrvatske matice iseljenika, konzul RH u BiH Ivan Bandić, zatim predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa Ana Andrić, načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, te članovi Odbora Marijan Klaić i Ivo Vincetić, kao i predstavnici MZ Donja Mahala.

"Brzo je prošlo godinu dana od Ivine smrti, ali on je stalno s nama i njegova djela će živjeti u narodu. Danas smo imali i sastanak Organizacijskog odbora, posvećen festivalu 25. Dani hrvatskog filma koji upravo nosi njegovo ime i donijeli smo nekoliko vrlo bitnih zaključaka. Dogovorili smo da i naziv Udruge dobije takvo ime, te ustvrdili da su završena dva projekta planirana u proteklih 12 mjeseci. Za jubilarne 25. Dane filma planiramo imati završenu monografiju posvećenu Ivi Gregureviću koju će raditi glumac Vedran Mlikota s prijateljima iz glumišta i svima nama koji možemo pomoći." rekao je dr. Dragan Čović i naglasio kako je na sastanku definiran dogovor da Županija Posavska otkupi obiteljski objekt Ive Gregurevića kako bi se transformirao u Muzej Ive Gregurevića, koji će biti institucija županijske razine, kako bi se mogla adekvatno pratiti i financijski održavati.