Digitalna pristupačnost
...

ponedjeljak, 08. travnja 2024.

Odobren novi projekt prekogranične suradnje Orašje – Vinkovci - Ulcinj
...

Suradnja gradova Vinkovaca i Orašja nastavlja se vrijednim međunarodnim projektom u sklopu kojeg će na Gradskoj deponiji u Orašju biti izgrađeno i opremljeno reciklažno dvorište te četiri polupodzemna kontejnerska spremnika za otpad. Prema riječima Marijana Oršolića, gradonačelnika Grada Orašja, ovo nije prvi projekt s Gradom Vinkovcima. „Želimo da Vinkovci budu glavni grad partner u svim trenutnim, ali i budućim projektima. Davno smo, dok sam bio premijer prije desetak godina, prošli obuku i dobro smo koncipirani, a trenutno kotiramo kao jedan od tri najpripremljenija grada za ovakve projekte. Ovdje imamo što za naučiti, Vinkovci su netko i nešto u Hrvatskoj i Slavoniji, tako da želimo surađivati s njima, kao i sa Županjom, zemljopisno gledano to su nam najbliži gradovi.“ rekao je Oršolić.

Cijeli projekt trajat će 30 mjeseci, vrijednost je 1,5 milijuna eura, 85% sufinanciran je iz fondove Europske unije, a ostalih 15% financiraju gradovi. Nositelj je Grad Orašje, dok su Grad Vinkovci i Općina Ulcinj iz Crne Gore partneri u projektu. U Vinkovcima će, kroz projekt, biti postavljena 43 podzemna spremnika za otpad na 14 lokacija, a Ulcinj će dobiti kombinirani bager za održavanje njegovog odlagališta.

„Jedan od ekološki najvažnijih projekata kojim smo korak bliže cilju potpune zelene tranzicije Vinkovaca, predstavili smo u sklopu radnog sastanka s našim partnerima iz Orašja, gradonačelnikom Marijanom Oršolićem i njegovim suradnicima. Ovakvi zajednički projekti uvelike doprinose onome čemu svi težimo, ulasku u Europsku uniju, Bosne i Hercegovine i  brisanju granice na Savi i zajedničkom životu u krugu obitelji europskih naroda.“ rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić na sastanku održanom u Vinkovcima.