Najbolji fiš pripremili "Kumovi" iz Tolise, a čobanac Lovačka sekcija Bok

Ispis

Dan 2 Opcina 2019

Dan 2 Opcina 2019
Jedan od najmasovnijih sadržaja u programu proslave Dana općine Orašje svakako je Gastro fest u organizaciji Lovačke udruge Sava i Udruge ribolovaca Šaran Orašje. I ove godine fišijada i čobancijada okupila je oko stotinu

natjecatelja i blizu tisuću posjetitelja koji su predstavili tradicionalne specijalitete posavskog kraja i uživali u njima. Dok se u kotlićima krćkao fiš i čobanac, na nekoliko mjesta su majstori kuhinje pripremali ribu na tanjirači, kobasice i slaninu na žaru, a sve je bilo „začinjeno“ tamburaškom glazbom "Toliških mladića".

”Izrazio bih zadovoljstvo posjećenosti građana koja je godinama iznimno velika i na ovaj način čuvamo tradiciju na naše specijalitete na koje smo ponosni. Kako se ovdje okuplja isključivo muška populacija, ove godine smo odlučili proširiti sadržaje i na pripremu posavske pogače, što je pobudilo zanimanje kod žena. Naravno i pogača je bila u tradiciji naših starih, pa je i danas zadržala svoje mjesto kao nezaobilazni specijalitet u svakoj obitelji”, kazao je načelnik općine Stanko Vincetić, te dodao: "Posavina je poznata po pripremi fiša i čobanca, što nam gosti sa strane jako često sugeriraju da se ovdje izvrsno kuha i često navraćaju na naše manifestacije”, rekao je načelnik koji više preferira čobanac, a ponekad ga i sam priprema.

U natjecanju pripreme fiš paprikaša nastupilo je 10 ekipa i proteklo je u znaku uspjeha ribolovaca iz Tolise. Prvo mjesto osvojila je ekipa Kumovi iz sekcije Tolisa koju su predstavljali Christijan Oršolić i Matijan Dominković, drugo Kriminalci (O.Luka-Bok) i treće Klik team iz Tolise. Kod lovaca je sudjelovalo 10 ekipa iz LU Sava Orašje, te kao gosti LU Fazan Odžak i MK Posavac Orašje. Najukusniji čobanac, po odluci ocjenjivačkog suda, skuhali su lovci iz sekcije Bok (Mato Marić, Rade Žikić, Josip Filipović i Iljo Kosić). Druga je bila sekcija Tolisa, a na trećem mjestu Donja Mahala. Nagrade najboljim kuharima čobanca i fiša uručio je načelnik Stanko Vincetić.

U jutarnjim satima istoga dana održan je ženski odbojkaški turnir, a u večernjem terminu Sedmi rođendanski koncert zbora Adoro u punoj crkvi Uznesenja Marijina u Tolisi. Dvadesetak članova zbora, pod voditeljskom i dirigentskom palicom prof, Marije Nedić, u crkvi na Raščici izveli su pomno biran repertoar duhovnih i zabavnih pjesama, koji su na momente bez daha ostavljali brojnu publiku koja je uživala u svakoj interpretaciji. Prof. Nedić istaknula je kako je kroz Adoro prošlo oko 70-ak članova, a trenutačno ih je 20-ak, koji vrijedno i uporno rade, a rezultate pokazuju pod svetim misama i na različitim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Kruna rada svakako je rođendanski koncert, kojega Adoro poklanja svojoj vjernoj publici, a po njegovom završetku rado se druže i na rođendanskom prijemu kojega pripreme za svoju publiku. „Niti jedna velika i svjetska dvorana ne može biti lijepa kao ova naša crkva u kojoj održavamo naš rođendanski koncert“, naglasila je prof. Nedić koja je izrazila zadovoljstvo jako velikim zanimanjem javnosti za njihov rad i velikom posjećenošću rođendanskog nastupa.

Program obilježavanja Dana općine Orašje započeo je dan ranije predstavom "Ćiro" u režiji i izvedbi Tarika Filipovića u također prepunoj Kino dvorani Orašje.

 

Dan 2 Opcina 2019a

Dan 2 Opcina 2019a