Digitalna pristupačnost
...

četvrtak, 20. listopada 2022.

Gradsko vijeće Orašje donijelo odluke o dodjeli javnih priznanja povodom proslave Dana Grada
...

Plaketa Grada Orašja fra Marku Oršoliću i dvije Zahvalnice: Ženskom odbojkaškom klubu Orašje i Dobrovoljačkoj satniji ban Josip Jelačić Zaprešić – Bistra javna su priznanja Grada Orašja usvojena na 22. sjednici Gradskog vijeća Orašje. Javna priznanja bit će dodijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Orašje 24. listopada povodom obilježavanja Dana Grada Orašja (23. listopad – Dan oslobođenja Vidovica). U obrazloženju za fra Marka Oršolića – Keju stoji da je ovaj franjevac rođen 1954. godine u Tolisi izabran za gvardijana Franjevačkog samostana u Tolisi 1988. godine  i postavljen za župnika čije je službe obavljao devet godina. Došavši na dužnost pristupio je uređenju unutrašnjosti tada novog Franjevačkog samostana u Tolisi. Tijekom rata u njemu je bila smještena ratna bolnica, u kojoj su ranjenici imali kompletnu kirurško-anesteziološku pomoć. Usluge bolnice koristili su i vojnici i civili, a time je ujedno otvoreno povijesno poglavlje zdravstva jer iz Ratne bolnice u Tolisi izrasla je središnja zdravstvena ustanova u Posavskoj županiji - Županijska bolnica Orašje. Fra Marko Oršolić bio je imenovan za prvog upravitelja novoosnovane župe Orašje 2006. godine, gdje je svojim zaslugama nastavio s uređenjem odnosno podizanjem Crkve Blaženog Alojzija Stepinca, a nakon te službe imenovan je za vojnog kapelana u Vojarni Bukova Greda pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine. S te dužnosti otišao je u zasluženu mirovinu, ali još uvijek je vrlo aktivan. Trenutno živi i djeluje u župi Tolisa, mjestu koje je obilježilo njegovo redovničko djelovanje.

Javno priznanje u obliku Zahvalnice dobio je i Ženski odbojkaški klub Orašje osnovan tek 2016. godine. Djevojke su ispisale jednu od najpozitivnijih sportskih priča u Posavini, kakvih je vrlo malo i u BiH. Sportska dostignuća u gradu na Savi pišu se iz godine u godinu, a svake sezone stižu trofeji sa svih borilišta. Žokice su bile seniorske prvakinje FBiH u odbojci,  a uspjeh su potvrdile i u pionirskoj konkurenciji. Iza njih je iznimno uspješna sezona u Super ligi FBiH, a svoju drugu ekipu uključile su u Prvu federalnu ligu i obje se nalaze u vrhu tablice. U prošloj godini ŽOK Orašje, postigao je povijesni uspjeh, plasman u Premijer ligu BiH. Ovaj klub ponos je Posavine i brend te, u tom kontekstu, a svakako u sportskom ponosu Grada Orašje i Županije Posavske, zaslužuje Zahvalnicu Grada Orašja, stoji u obrazloženju Odluke.

Zahvalnicu Grada Orašja dobili su i pripadnici dobrovoljačke satnije ban Josip Jelačić koji su u travnju mjesecu 1992. godine doznavši za opsadno stanje na području općine Orašje odlučili svoje pripadnike koji su tada bili na Velebitu povući i poslati u pomoć Orašju. U Orašju su se pridružili našoj postrojbi zvanoj vojsci babe Mare i nakon teških borbi u svibanjskoj ofanzivi poginula su dva njihova pripadnika, a trojica ih je ranjeno. Njihov doprinos nije zaboravljen.

Na 22. sjednici Gradskog vijeća Orašje održanoj 20. listopada u Amfiteatru Školskog centra fra Martina Nedića na dnevnom redu, uz ove tri točke, usvojeno je još 4. Usvojen je Izvod iz Zapisnika sa 21. sjednice, vijećnici su podnijeli svoje inicijative i postavili vijećnička pitanja, a zatim usvojili Zaključak o usvajanju i stavljanju na ponovnu javnu raspravu nacrt izmjena i dopuna Urbanističkog plana Orašja. Sjednica je završila usvajanjem Rješenja o prestanku prava korištenja, upravljanja i posjeda.