Digitalna pristupačnost
...

ponedjeljak, 26. rujna 2022.

Rebalansom Proračun podignut na 10 milijuna maraka
...

Gradsko vijeće Orašje usvojilo je dnevni red od 16 točaka na svojoj 21. redovnoj sjednici održanoj u Kino dvorani Orašje. U prvih šest mjeseci ove godine Grad Orašje izdvojio je 3,5 milijuna maraka za rashode i izdatke, dok su prihodi i primitci bili veći od 4 milijuna maraka. To znači da je do 30.06. ostvaren suficit u iznosu 822.770,00 KM, navedeno je u Izvješću o izvršenju Proračuna Grada Orašja za razdoblje 1.1.-30.06.2022. godine kojeg su vijećnici usvojili.

Gradonačelnik je sa svoje pričuve potrošio samo 3.500,00 maraka za prvih šest mjeseci od ukupno planiranih 40.000,00 KM, pa su vijećnici i to Izvješće usvojili zaključkom.

Rasprava je vođena oko Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu. Ovim rebalansom predviđeno je da ukupni prihodi i primici iznose 10.072.000 KM i u odnosu na iste planirane Proračunom za 2022. godinu realno su uvećani za 1.275.000 KM. U istom iznosu su planirani i rashodi i izdaci. Razlog povećanja prihoda je povećanje u Proračunu na stavci poreznih prihoda i primljenih kapitalnih transfera. Nakon usvajanja rebalansa Proračuna, Gradsko vijeće usvojilo je i prateću Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna za 2022. godinu.

Nije bilo problema ni kod usvajanja Odluke o dopuni Odluke o davanju u zakup poslovnih prostora kojom se temeljna Odluka dopunjuje u dijelu prijenosa prava ugovora pod uvjetom da se zadržavaju sve odredbe ugovora, djelatnost, prava i obveze.

Dopunjena je i izmijenjena Odluka o postupku iznajmljivanja i cijeni oglašavanja prostora na LED video-ekranima u vlasništvu Grada Orašja. Od sada će biti omogućeno oglašavanje i na novopostavljenom, te budućim uređajima, pod istim uvjetima iz temeljne Odluke, a usvojene su i izmjene koje se odnose na nadležnost za provođenje predmetnih poslova, te popust na veći broj zakupa ekrana za oglašavanje.

Gradsko vijeće Orašje utvrdilo je visinu zakupnine stanova u iznosu od jednu marku po kvadratnom metru ukupne površine za 25 stambenih jedinica u stambenoj zgradi namijenjenoj socijalno ugroženim i raseljenim osobama, izgrađenoj preko puta groblja u Orašju u sklopu realizacije državnog Projekta „Regionalni stambeni program RSP – Pod projekt BiH 6“. Svi stanari koji ostvare stanarsko pravo u ovoj zgradi uz zakupninu morat će plaćati i redovne mjesečne račune za svoj stan.

Upisano je pravo vlasništva u korist Grada Orašja na poslovnom prostoru u prizemlju stambene zgrade u Orašju u Osmoj ulici 1A, u površini od 12,50 m².

Vijećnici su dali suglasnost Gradonačelniku da u svojstvu kupca u ime i za račun Grada Orašja sudjeluje u postupku kupovine zemljišta za potrebe Grada Orašja koje je u javnom interesu. Zemljište se nalazi u Vidovicama kod Starog groblja i bit će kupljeno po cijeni od 1.5 KM po metru kvadratnom, na što je vlasnik parcele pristao.

Poslovni prostori koji se nalaze u poslovnoj zgradi izgrađenoj u Orašju, Treća ulica broj 15, na prvom i na drugom katu, te dvorište dano je u zakup Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske za potrebe rada Konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Orašju po mjesečnoj cijeni od 1173,50 KM sa uračunatim PDV-om. Predsjednik Republike Hrvatske je dana 24. svibnja 2022. godine donio Odluku o osnivanju Konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Orašju, te je donošenje ovakve Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora dobilo podršku vijećnika Gradskog vijeća Orašje. 

Budući da dosadašnjem Upravnom vijeću Javne ustanove Centra za socijalni rad Orašje ističe mandat potrebno, vijećnici su pokrenuli proceduru za izbor i imenovanje novog Upravnog vijeća radi kontinuiranog rada ustanove. Gradonačelnik je, po Odluci o raspisivanju Javnog natječaja za izbor i imenovanje članova Upravnog vijeća JU Centar za socijalni rad Orašje, zadužen da ga raspiše i imenuje Povjerenstvo za provedbu.

Rješenjem o razrješenju i imenovanju članova Školskog odbora ŠC fra Martina Nedića zbog isteka mandata razriješeni su dosadašnji članovi, a u sastav novog Školskog odbora, po provedenom javnom natječaju imenovani: Snježana Damjanović, Lucija Živković, Nada Ević i Manda Oršolić.

U novi Školski odbor Srednje strukovne škole imenovani su: Gabrijela Miličević Mikić, Katarina Mijatović, Dragica Krištić, Amela Maloparić i Goran Topić.

Sjednica je završila usvajanjem Rješenja o razrješenju v.d. direktora Centra za poduzetništvo Orašje koji je podnio ostavku na osobni zahtjev radi odlaska na novi posao.