Digitalna pristupačnost
...

petak, 25. ožujka 2022.

Usvojena privremena statutarna odluka Grada Orašja
...

Općinsko vijeće Orašje na svojoj 15. sjednici usvojilo je Privremenu statutarnu odluku Grada Orašja, koju su podržala 23 vijećnika, dok je vijećnik HSP BiH bio protiv. Vijećnik Mario Pejić je u obrazloženju istaknuo kako su razlozi ovakvoj odluci, sporna područja u predjelu naselja Oštre Luke, djelomično Boka i Matića, te Jenjića, koji su Daytonskim sporazumom u sastavu Republike Srpske. Privremenom statutarnom odlukom, u skladu sa Zakonom o Gradu Orašje, uređuje se uspostavljanje, organizacija i funkcioniranje Grada Orašje u periodu do donošenja Statuta Grada, kao i druga pitanja. Najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, izvršit će se registracija Grada kod nadležnih tijela, te poduzeti druge radnje neophodne za funkcioniranje Grada.

Čestitke u povodu usvajanja ove Odluke, uputili su predsjednik OV Stanko Vincetić i načelnik Općine Marijan Oršolić. „Ovaj dan je svečan za sve nas, jer smo čitavu godinu radili na ovome i još desetak vrijednih projekata kojima će se promijeniti kulturološka vizura Grada“, poručio je Marijan Oršolić u svojem prvom obraćanju u svojstvu gradonačelnika.  Naglasio je da krajem travnja ili s prvim danima svibnja očekuje puštanje u pogon prečistača pitke vode na Vodocrpilištu Kostrč za Grad Orašje. Pored toga je najavio još nekoliko projekata među kojima su Sportsko kulturni centar Beer Fest u Orašju, zatim projekt kabliranja 110 kilovoltnog voda vrijednog više od 2 milijuna KM. „Izgradnja bazenske sportske Lučice na Savi je financijski vrlo zahtjevna, a u konačnici će potpuno izmijeniti kulturološku vizuru ovoga grada“, kazao je Oršolić. Kada je oblast gospodarstvo u pitanju, Oršolić je poručio kako u narednih mjesec-dva dana u Gospodarskoj zoni očekuje  početak gradnje pogona u oblasti primarne proizvodnje. „Naš geografski položaj nam omogućava proširenje i ojačavanje trgovine i ugostiteljstva, ali ključ svega je primarna proizvodnja koja stvara nove vrijednosti. Mi, kao i niti koja druga sredina, ne možemo zaustaviti iseljavanja i migracije, ali možemo pokušati dati nadu mladim ljudima i jedan dio njih će sigurno ostati, a nadam se da će se jedan dio vremenom i vratiti“, poručio je Marijan Oršolić, te zahvalio na međustranačkoj toleranciji i kvalitetnom radu svih vijećnika. Posebno je zahvalio ženama u općinskoj upravi koje su, kako je rekao, bolji i odgovorniji državni službenici od muškaraca i dio projekata je upravo rezultat njihova rada.

Predsjednik OV Stanko Vincetić je istaknuo kako OV nema pravo mijenjati granice utvrđene Daytonskim sporazumom i ovo pitanje s dobivanjem statusa Grada nema  nikakvih dodira. „Grad Orašje je pravni slijednik Općine Orašje i ima ustavom i zakonom određene nadležnosti Grada, te preuzima obilježja, nadležnosti, prava, obaveze i imovinu Općine Orašje. Ovo je povijesni trenutak za našu  lokalnu zajednicu i ovaj saziv OV koji je donio ovu odluku“, naglasio je Vincetić. Na prijedlog vijećnika Emira Beširevića, vijećnici su se odrekli vijećničke naknade u korist gradskog proračuna, pri čemu je jedan vijećnik bio suzdržan.

Statutarna Odluka