Digitalna pristupačnost
...

srijeda, 29. svibnja 2024.

Glazbeni recital povodom inauguracije pianina
...

U dvorani Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne održan je koncert na novom klaviru – pianinu kojeg su zajednički kupili Grad Županja, Grad Orašje i Franjevački samostan Tolisa. Nastupila su dva svjetski poznata glazbenika: Konstantin Krasnitski na klaviru i Mario Zbiljski na braču i bisernici.

Uz brojne osobe iz javnog, kulturnog, političkog i vjerskog života grada Orašja i Županije Posavske, koncertu je nazočila i gospođa Jadranka Modrić, konzulica Republike Hrvatske u Orašju, gospodin Damir Juzbašić gradonačelnik susjednog Grada Županje i gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić.

Nakon kratkih uvodnih pozdrava koje je izrekao gosp. Jozo Jezerčić, ravnatelj Muzeja Vrata Bosne, uslijedio je četrdesetominutni glazbeni recital. Prvo je nastupio poznati pijanist Konstantin Krasnitski koji je na pianinu izveo Sonatu za klavir br. 13 u A-duru poznatog austrijskog skladatelja Franza Schuberta, a zatim mu se na podiju pridružio Mario Zbiljski te su u nadigravanju pijana i tamburice izveli splet rumunjskih plesova mađarskog skladatelja Bele Bartoka. Publiku su digli na noge odličnom izvedbom Concertinata za tamburu i klavir jednog od najizvođenijih hrvatskih skladatelja, gosp. Davora Bobića, koji je i sam nazočio koncertu u velikoj dvorani Muzeja Vrata Bosne.

Po završetku programa nazočnima se obratila gospođa Magdalena Mišković, predsjednica Ansambla „Raščica“. Zahvalila je gospodinu Marijanu Oršoliću i gospodinu Damiru Juzbašiću na pomoći pri nabavci pianina. Budući da su koncert pratili i članovi zborova, učenici glazbene škole i glazbene sekcije Ansambla „Raščica“, gospođa Mišković izrazila je nadu da će ovakvih koncerata u budućnosti biti sve više i više te da će netko od sadašnjih polaznika glazbene škole i sekcije uskoro biti polaznik Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku odakle su i došli gosti.

Klavir