Digitalna pristupačnost
...

četvrtak, 16. svibnja 2024.

106. HVO brigada Orašje obilježila 32. obljetnicu utemeljenja
...

15. svibnja 1992.godine ustrojena je legendarna 106. HVO brigada Orašje, koja je u svojim redovima imala blizu 5.500 neustrašivih pripadnika. Stalnih je bilo 3.500, ranjeno je blizu 1.000 branitelja, a za slobodnu i nepokorenu rodnu grudu, život je dao 271 pripadnik 106. HVO brigade.

Svečanost obilježavanja 32. obljetnice utemeljena započela je polaganjem vijenaca na spomen obilježju „Polju“ Vidovice za poginule branitelje iz Republike Hrvatske i na Središnjem spomen obilježju, nakon čega je slavljena Sveta Misa u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju.

U gradskom parku, kod oba Spomen obilježja, u nazočnosti velikog broja građana Orašja i gostiju, brojna izaslanstva braniteljskih udruga iz BiH i RH, zatim predstavnici civilnih struktura vlasti Grada i Gradskog vijeća Orašje, Vlade i Skupštine Županije Posavske, Konzulata RH u Orašju i Tuzli, političkih stranaka, te predstavnici gradova i županija u Republici Hrvatskoj položila su vijence i upalila svijeće u znak sjećanja na 271 poginulog pripadnika 106. HVO brigade Orašje. Opijelo su molili fra Bono Kovačević, te glavni oraški imam Redžo efendija Sivić. Program je nastavljen svečanom akademijom u dvorani Kulturnog centra Ivo Gregurević.

Tijekom Domovinskog rata, 106. HVO brigada Orašje imala je neprocjenjivu potporu iz Republike Hrvatske. Uz pripadnike HVO-a, pridružili su se i dragovoljci iz svih krajeva Republike Hrvatske, dajući sve od sebe u obrani ovog kraja. Moralnu potporu i dodatnu snagu branitelji su dobili zbrinjavanjem žena, djece i starije populacije u Republici Hrvatskoj, koja i danas pruža važnu potporu braniteljima, njihovim obiteljima te ratnim vojnim invalidima, kao i Hrvatima u BiH.

Obljetnica 106. HVO brigade Orašje još jednom je pokazala snagu i zajedništvo hrvatskog naroda, kao i odlučnost da se čuva sjećanje na sve one koji su dali svoj doprinos u obrani domovine. Ovaj događaj je posveta svim braniteljima, njihovim obiteljima i svima koji su sudjelovali u očuvanju slobode i neovisnosti.