Digitalna pristupačnost
...

utorak, 21. studenog 2023.

U Tolisi obilježeno 200 godina prve pučke škole u Bosni Hercegovini
...

„Znanje je danas bitno, jer živimo u vremenu umjetne inteligencije i u vrijeme naprednih tehnologija. Ako se uzme u obzir da se ovo stoljeće, a i svako buduće, temelji na modernim tehnologijama i znanju, onda je jasno što znači ovaj dan. Mi kao narod trebamo naći svoje mjesto na ovoj kugli zemaljskoj, među ovim narodima i pokazati da smo dostojni i kao Europljani i kao Hrvati i članovi Europske unije, da znamo tko smo, kuda idemo i što sve možemo uraditi.“ kazao je gradonačelnik Marijan Oršolić u svome obraćanju na svečanoj akademiji u Tolisi povodom 200. obljetnice prve pučke škole u Bosni i Hercegovini. Prva pučka škola u Bosni i Hercegovini osnovana je u Tolisi 1823, godine, pa je tim povodom, pod visokim pokroviteljstvom predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, Vlade Županije Posavske i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Tolisi osmišljen program obilježavanja pod nazivom: Dani otvorenih vrata – Dvjestota obljetnica prve pučke škole u BiH 1823-2023. Ravnateljica škole Nataša Oršolić nazočne je upoznala s poviješću te škole i podsjetila na sadržaje koji su organizirani za ovaj važan jubilej. Prigodne riječi i čestitke uputio je gvardijan Toliškog samostana fra Mario Jurić, koji je pozdravio nazočne i još jednom istaknuo značaj obilježavanja povijesnih datuma, a svakako je dva stoljeća pučke škole koju je utemeljio jedan franjevac, povijesni datum kojeg treba obilježiti primjerenim sadržajima jer, kazao je, imamo se čime ponositi. Na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili još ministrica u Vladi Županije Posavske Ana Andrić i izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar.

Povodom dvjestote obljetnice prve pučke škole u BiH, te 100. godišnjice gradnje druge samostanske zgrade u kojoj je danas smješten Muzej Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne, Hrvatska pošta Mostar tiskala je prigodne poštanske marke pod nazivom „Franjevci i školstvo u BiH“. Istim povodom Hrvatska pošta Mostar tiskala je i filatelističku zbirku, u kojoj se nalaze spomenute marke, a koja donosi dodatni vizualni i tekstualni prikaz.

U drugom dijelu svečane akademije promovirana je Spomenica prve pučke škole u BiH, autora Mate Nedića kojom se želi zabilježiti bitne činjenice iz života škole kroz dva stoljeća njezina postojanja, ali i obraditi one teme o kojima se u široj javnosti malo zna i koje nisu obrađivane u dosadašnjim publikacijama. Na stilski nepretenciozan i čitateljima razumljiv način, autor Nedić, kao i promotori knjige prof. hrvatskog jezika Jasna Ivić i Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, upoznali su prisutne sa bitnim odrednicama ovog djela.