Digitalna pristupačnost
...

srijeda, 25. listopada 2023.

DAN GRADA: Komedija „Privatni životi“, kviz znanja, šahovski turnir, fišijada i čobanijada
...

Program obilježavanja Dana Grada Orašja prvi je puta predstavio i Kviz znanja, čiji je organizator Udruga kvizaša Enigma Orašje. Sadržaj je bio i više nego prihvaćen i posjećen, ne samo od lokalnih natjecatelja, nego i ekipa iz različitih dijelova BIH i susjedne Hrvatske. Natjecalo se ukupno 30 ekipa, sa 150 natjecatelja iz Kiseljaka, Banja Luke, Tuzle, Bijeljine, Brčkog, Domaljevca i Orašja iz BiH te iz Županje, Vinkovaca i Đakova iz Hrvatske. U ugodnoj i zabavnoj atmosferi dvorane Navis pozorno su se pratila sva nagradna pitanja, a nakon više od četiri sata igre, pobjedu je odnijela ekipa Tidabudibuda iz Županje, drugoplasirana je bila ekipa Mal Akita s područja grada Orašja dok su treću nagradu osvojili natjecatelji iz Kiseljaka – ekipa Kalifornijske gliste

Velika posjećenost građana Orašja bila je i na predstavi u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca „Privatni životi“ koja je odigrana u novoobnovljenom Kulturnom centru Ivo Gregurević u Orašju.

Petu godinu za redom, Matica Hrvatska Orašje organizirala je, u povodu Dana Grada Orašja, „Susret pjesnika u Posavini“, koji je okupio desetak pjesnika iz Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uz drage goste, svojoj su se publici predstavili i domaći autori, inače članovi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne – Ljerka Mikić, prof. Mato Nedić i Joso Živković Soja. Ove godine, na poziv organizatora u Orašje je prvi puta stigao Stjepan Blažetin iz Pečuha, iz Mađarske.

Više od tisuću posjetitelja privukao je subotnji Gastro fest u Orašju, najposjećeniji sadržaj iz programa obilježavanja Dana Grada Orašja, kojega zajednički potpisuju Udruge ribolovaca i lovaca Šaran i Sava Orašje. Unatoč promjenjivom i kišovitom vremenu mnogi ljubitelji fiša i čobanca su došli degustirati poznate delicije, koje su pripremali vrhunski kuhari lovci i ribolovci. Ove godine sudjelovalo je ukupno 20 ekipa, 10 lovaca i 10 ribolovaca, koji su skuhali više od 300 litara fiša i čobanca, koji su pojedeni u slast. Pored toga na meniju su se našle i slatke delicije – fritule, koje su također vrlo brzo nestale s tanjura. Zadovoljstvo gastro festom izrazili su ne samo kuhari, nego i posjetitelji, a za sve vrijedne kuharske ekipe, Udruga ribolovaca pripremila je prigodne poklone.

U povodu obilježavanja Dana Grada Orašja, ŠK Orašje organizirao je pozivne Međunarodne brzopotezne turnire u šahu „Orašje 2023“ na kojem su nastupila 23 seniora i 20 i kadeta iz BiH i RH. U seniorskoj konkurenciji pobjednik je Ivan Zlatarević iz Ugljare, član ŠK Bošnjaci sa 8,5 poena iz 9 partija. Drugo i treće mjesto zauzeli su Mario Zovko (Novo Virje) i Luka Golubičić (Bošnjaci), sa 8, odnosno 7,5 poena. Kod kadeta Pobjednik je Eva Maltašić iz Vukovara sa 5,5 poena iz šest partija. Drugi je bio Marko Ciganović iz Đakova sa 5, a treći Tomislav Pšenko iz Županje sa 4 poena.

Peti susret pjesnika