Digitalna pristupačnost
...

utorak, 24. listopada 2023.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u radnoj posjeti Gradu Orašju
...

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, pročelnik Stručne službe Gradske uprave Željko Matijašec i zamjenica pročelnice za kulturu i civilno društvo Nikolina Radić Štivić bili su u radnoj posjeti Gradu Orašju, a povodom obilježavanja Dana oslobođenja Vidovica 23. listopada. U gradskoj upravi na primio ih je gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić, sa suradnicima Ružom Nedić, Mladenom Markoviće, Ilijom Baotićem i Davorom Dominković, gdje su razgovarali o mogućnostima uspostave suradnje u prekograničnoj suradnji na EU projektima i u oblasti kulture. Dogovoreno je da će u ime Grada Orašje tri uposlenika koja rade na pisanju projekta otputovati u Grad Zagreb i tamo uspostaviti suradnju sa gradskim odjelom koji se bavi istim poslom i dogovoriti zajedničke projekte. Gradonačelnik Tomašević upoznao je gradonačelnika Oršolića o radu Grada Zagreba, aktualnim projektima proširenja željeznice do Zračne luke, odličnim rezultatima nakon primjene razvrstavanja otpada u Zagrebu i o sustavu uvođenja građana u razvrstavanje otpada, o izgradnji dječjih vrtića. Marijan Oršolić govorio je o završenim projektima: izgradnji prečistača pitke vode, obnovi Kulturnog centra Ivo Gregurević, te o privođenju kraju izgradnje novog Doma zdravlja, kao i projektu Beer fest i projektu proširenja Dječjeg vrtića Pčelica. Prije nego što su se priključili protokolu obilježavanja Dana oslobođenja Vidovica, dva gradonačelnika posjetila su Kulturni centar Ivo Gregurević i prošetali gradom.

U Vidovicama na spomen obilježju u ime Grada Orašja vijenac su položili i svijeće zapalili gradonačelnik Oršolić, tajnik Grada Ruža Nedić i pomoćnik gradonačelnika za opću upravu, branitelje i društvene djelatnosti Mladen Marković.

„Za ovaj Grad je danas veliki dan. Dan Grada Orašja određen je po 23. listopadu kada su oslobođene Vidovice. Sjećam se tih vremena kao vrlo teških, gdje su mnogi izginuli i mnogi osakaćeni, roditelja koji danas oplakuju svoje sinove koji su branili ovaj kraj, ovaj grad, našu zemlju, koji su branili slobodu. Velik ponos je ne samo zbog obnove Vidovica i cijeloga grada, nego i ponos na ono vrijeme kada smo se branili vlastitim snagama, što znači da ovaj grad ima čvrste i jake ljude koji vole svoju sredinu. U početku rata je dolazila pomoć iz drugih postrojbi, a u drugoj polovini rata mi smo taj prostor branili sami zajedno sa dobrovoljcima iz Dervente, Broda, Modriče i drugih općina iz Bosanske Posavine“, kazao je gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević prvi puta je u svojstvu prvog čovjeka Grada Zagreba stigao na obilježavanje Dana Grada Orašja. „Imao sam sastanak u Orašju s gradonačelnikom Marijanom Oršolićem, prvi puta službeno ovdje u Orašju, a prije toga i u Zagrebu nakon što sam postao gradonačelnik oko nekih bilateralnih tema i suradnje između Grada Zagreba i Orašja. Ovaj put sam odlučio doći upravo za Dan Grada Orašja i u Vidovice kako bi se poklonio i odao počast svim poginulim i nestalim braniteljima u prošlom ratu. Moj otac je rođen i odrastao u Vidovicama, a ovdje je bio i za vrijeme rata i ja sam želio, kao gradonačelnik Zagreba, odati počast poginulim braniteljima. S predstavnicima brojnih brigada iz različitih dijelova Hrvatske, a tu su i dečki iz zagrebačke Dubrave i zajedno smo zajedno odali počast svim poginulima iz Hrvatske“, kazao je u izjavi za medije zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tomsevic1