Digitalna pristupačnost
...

ponedjeljak, 16. listopada 2023.

Povodom 200 godina školstva organiziran međunarodni znanstveni skup, „Franjevci Bosne Srebrene i školstvo u 20. stoljeću“
...

„Franjevci Bosne Srebrene i školstvo od početaka do kraja 20. stoljeća“, naziv je velikog međunarodnog znanstvenog skupa, koji je održan u Franjevačkom samostanu u Tolisi povodom 200 godina od osnivanja prve pučke škole u BiH. Događaj je okupio eminentne povjesničare, jezikoslovce i franjevce iz Hrvatske i BiH, njih 15, koji su prezentirali 13 značajnih tema o povijesti školstva i ulozi franjevaca u osnivanju i promicanju školstva. Franjevci su u prošlosti neumorno radili na opismenjavanju katoličkog puka, osnivanju i radu pučkih škola, gimnazije i višega školstva, odnosno Franjevačke teologije. U pozdravnom obraćanju na skupu gvardijan Franjevačkog Samostana Tolisa fra Mario Jurić kazao je kako mu je čast, ali i odgovornost da se jedan ovakav skup događa u Posavini gdje je bio i početak školstva kojeg danas poznajemo: „To je odgovornost i za nas franjevce i dan danas, koji se trudimo raditi, kako u prosvjeti, školstvu i kulturi, tako i na duhovnom planu i zaista naš narod prepoznaje našu ulogu u povijesti, ali i danas“, kazao je uz ostalo fra Mario, te izrazio nadu da će i Zbornik radova s ovog znanstvenog skupa ugledati svjetlo dana. Jednodnevni međunarodni znanstveni skup odvijao se kroz tri sesije. Uz moderatorstvo Zvonke Benkovića, Rudolfa Barišića i Tade Oršolića, ugledni predavači predočili su svoje znanstvene radove: Tado Oršolić, Ante Bralić, Petar Jeleč, Miro Radalj, Mario Katić, Milan Vrbanus, Marinko Marić, Danko Mihajlović, Petar Vrankić, Rudolf Barišić, Zvonko Benković, Miroslav Akmadža i Marijan Karaula.

Međunarodni znanstveni skup zajednički su organizirali Franjevačka provincija Bosne Srebrene, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za povijesne znanosti u Zadru, Hrvatski institut za povijest, zatim Hrvatski institut za povijest – podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Sveučilište u Mostaru, Franjevačka teologija Sarajevo i Franjevački samostan Tolisa.

Uz pozdrave svećenicima, organizatorima, izaslanici predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjedniku Vlade Županije Posavske i gradonačelniku Orašja te svim znanstvenicima i sudionicima, koji su dali posebni obol ovom međunarodnom znanstvenom skupu, predsjednik Čović je naglasio: „Ovaj skup ima posebnu dimenziju oko pučkog obrazovanja i uloge naših franjevaca i svećenika uopće u životu nas Hrvata u Bosni i Hercegovini, i uopće uloge za Bosnu i Hercegovinu kao našu domovinu“.

Visoki pokrovitelj bio je Hrvatski narodni sabor BiH i predsjednik Dragan Čović, a potporu su dali i Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Grad Orašje kojeg je predstavljao gradonačelnik Marijan Oršolić i Vlada Županije Posavske, te Franjevačka provincija Bosne Srebrene.