Digitalna pristupačnost
...

utorak, 25. listopada 2022.

Dvodnevna proslava Dana Grada Orašja u Vidovicama i Orašju
...

Dan Grada Orašja obilježen je primjereno dvodnevnim sadržajima 23. i 24. listopada, u Vidovicama i Orašju. Dan oslobođenja Vidovica, 23. listopada, datum je iz Domovinskoga rata određen kao Dan općine, a sada Grada Orašja. Datum je to kada su postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođene su i Kopanice čime je zaokružen teritorij Grada Orašja. Program je u Vidovicama započeo na Spomen obilježju Polje paljenjem svijeća i opijelom, a nastavljen Misom za poginule branitelje kod Spomen obilježja u centru sela. Vijence su položila izaslanstva Udruga iz Domovinskoga rata, općinska i županijska, predstavnici vojske i stranačka izaslanstva, kao i brojni gosti. U izaslanstvu Grada Orašja vijenac su položili zajedno s gradonačelnikom Marijanom Oršolićem njegovi pomoćnici: Vlado Stanić, Darjan Ivić i Ilija Baotić. U večernjim satima u Orašju održan je četvrti „Susret pjesnika u Posavini“ u organizaciji Matice hrvatske Orašje.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Orašje, bila je središnji događaj drugog dana proslave Dana Grada. Održana je u Amfiteatru Školskog centra fra Martina Nedića. Prije toga položeni su vijenci u Gradskome parku. Tijekom svečane sjednice prigodnim su se riječima obratili predsjednik Gradskoga vijeća Orašje Stanko Vincetić, gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić, te gradonačelnik prijateljskog grada Garešnice iz Republike Hrvatske Josip Bilandžija. Čestitku je za Dan grada uputio i dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH. Podržao je razvitak grada koji svakim danom, kazao je, postaje obogaćen brojnim sadržajima i projektima u kojima će imati potporu svih razina vlasti. „Uvjeren sam, svi zajedno, uz naše prijatelje iz RH, predsjednika Vlade RH, dat će jednu novu dimenziju za kvalitetan život u jednoj velikoj obitelji koja se vezuje za Grad Orašje, ali i u cijeloj BiH.“ poručio je iz Orašja dr. Čović. Na svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja. Plaketu Grada Orašja primio je fra Marko Oršolić – Keja. Zahvalnice su dodijeljene Dobrovoljačkoj satniji Ban Josip Jelačić Zaprešić – Bistra koju je u ime satnije primio Smiljan Tomašević i Ženskom odbojkaškom klubu Orašje koju je primio predsjednik Kluba Miroslav Maroš. Nakon svečane sjednice, predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović otvorio je novu upravnu zgradu Lovačkog doma u Orašju.

U večernjim satima istoga dana,  u hotelu Navis upriličena je promocija monografije o Ratnoj bolnici Tolisa uz pokroviteljstvo dr. Dragana Čovića i Đure Topića, predsjednika Vlade Županije Posavske. O monografiji „Od ratne bolnice Tolisa do Opće-Županijske bolnice Orašje“ uz autora Nedjeljka Nedića, prigodne je riječi uputilo dr. Iljo Vukić pomoćnik zapovjednika Ratne bolnice Tolisa, dr. Ružica Vukić, ravnateljica Županijske bolnice od 2006.g. do 2018.g., kao i dr. Perica Jelečević, aktualni ravnatelj Županijske bolnice Orašje. U svojem obraćanju, značaj Ratne bolnice Tolisa i njenog izrastanja u središnju zdravstvenu ustanovu u Posavini, istaknuo je i predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić kao i dr. Božo Ljubić, predsjednik glavnog vijeća HNS BiH.

Promocija