Općinski načelnik u trodnevnoj radnoj posjeti Gradu Ulmu i Novom Ulmu

Ispis
Objavljeno Nedjelja, 06 Srpanj 2014

Ulm2

Ulm2
Općinski načelnik Đuro Topić u službenom protokolu na svečanosti otvorenja Međunarodnog Dunavskog festivala u Ulmu govorio je o katastrofalnim poplavama i posljedicama koje je rijeka Sava nakon povlačenja ostavila

prvenstveno na području općine Orašje. Međunarodni Dunavski festival ove godine održava se deveti put za redom u njemačkom gradu Ulmu. Od 4. do 13. srpnja u Ulmu i Novom Ulmu okupljat će se oko 150 političara, umjetnika, znanstvenika i mladih iz deset gradova na rijeci Dunav s ciljem razmjene iskustava i uspostavljanjem jače suradnje u ovim segmentima. Iako Orašjem ne prolazi Dunav, nego rijeka Sava koja se u njega ulijeva u Beogradu, Općinski načelnik je pozvan kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na otvorenje. Pred više od 500 uzvanika na otvorenju su još govorili europski ministar Baden-Wurttemberga, europska ministrica Bayerna, gradonačelnici Ulma i Novog Ulma, mađarski ministar Janoš Lazar, srbijanski predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, te župan Vukovarsko-Srijemski Božo Galić. Poslije službenog otvorenja festivala, načelnik je na temu poplava, radu Općine, općinskom proračunu, o razvoju poduzetničke zone i iznalaženju načina za nova ulaganja u Općinu razgovarao s pomoćnikom gradonačelnika Novog Ulma za financije i pomoćnikom za poduzetništvo, te nekoliko vijećnika u Gradskom vijeću Novog Ulma.

Drugoga dana radne posjete, gradonačelnik Ulma Gunter Czisch održao je sastanak s načelnikom Topićem u Gradskoj vijećnici. Zanimalo ga je trenutno stanje nakon poplava u Općini Orašje i na koji način bi mogao Grad Ulm pomoći Općinu. Nakon što ga je upoznao sa osnovnim podacima, problemima i aktivnostima koje Općina poduzima na sanaciji terena i otklanjanju posljedica od poplava, Općinski načelnik je i službeno zatražio pomoć od Grada, a gradonačelnik je obećao nakon zatvaranja festivala izvijestiti Vijeće o ovome sastanku kako bi se poduzele konkretne mjere i razradio plan pomoći. U popodnevnim satima o modelima pomoći Općini Orašje, načelnik je razgovarao i sa vijećnicima CDU stranke u Gradskom vijeću Ulma, a u večernjim satima održao je sastanak s župnikom Hrvatske katoličke zajednice Ulma Ilijom Krištićem. Zahvalio se župniku na humanitarnoj pomoći u odjeći, hrani i dezinfekcijskim sredstvima koje su prvih dana poplava preko župe slali stanovnici Ulma. Dogovoreno je da će župnik nastojati i dalje sa župljanima pomagati obitelji u općini Orašje kako bi se što prije vratili životu kojeg su imali prije poplava, a probat će pronaći i donatore za izgradnju Doma za djecu s posebnim potrebama u Orašju.

S obzirom da u općini Orašje voda još uvijek nije za piće i da austrijska vojska pročišćava vodu i vrši ispitivanja, načelnik se sastao i s rukovoditeljicom Njemačkog udruženja za vodu dr. Heike Burghard koju je upoznao s projektom Vodovoda i kanalizacije i trenutnim aktivnostima na raspisivanju tendera za pročistač voda u Orašju.

Zadnjega dana radne posjete načelnik je uzeo učešće u forumu na temu „Suradnja na Dunavu i Savi“ na kojem se još jednom zahvalio na pozivu i prilici da upozna gradonačelnika, vijećnike i ostale sudionike foruma o aktualnim problemima i stanjem u Orašju. Inače, ovo je prva službena posjeta načelnika van granica Bosne i Hercegovine od uvođenja stanja prirodne nesreće – poplave na području općine Orašje. 

Ulm5

Ulm5

Ulm3

Ulm3

Ulm4

Ulm4

Ulm1

Ulm1