Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović u Orašju

Ispis
Objavljeno Ponedjeljak, 15 Ožujak 2021

Dr.CovicuZP

Dr.CovicuZP
Načelnik Općine Orašje Marijan Oršolić sudjelovao je na sastanku u zgradi Vlade Županije Posavske s dopredsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i federalnom ministricom financija

Jelkom Milićević koji su bili u posjetu Županiji Posavskoj. Prvi radni sastanak bio je u znaku razmatranih tema vezanih za Županijsku bolnicu u Orašju i epidemiološku situaciju na području Županije Posavske dok je tema drugog radnog sastanka bila poljoprivreda. Na zadnjem sastanku tema je bila ovogodišnje organiziranje Dana hrvatskog filma Ivo Gregurević.

Dr. Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH je u izjavi za medije kazao: "Što se tiče zdravstva mislim da smo tu vrlo jasni, sukladno nadležnostima bolnicu ćemo pratiti svim svojim kapacitetima kako bi osigurali da se u ovoj našoj Županiji daju usluge na onoj razini kako je to primjereno, a osigurat ćemo alternativnu zdravstvenu aktivnost i u BiH i RH na tom tragu, obzirom da je ovo pogranično područje. Što se tiče primarne zdravstvene zaštite koja je u nadležnosti općina, one će se morati prilagoditi statusu i mogućnostima pojedine općine kako bi bili samoodrživi i da se mogu samofinancirati. Pratit ćemo tematiku vakcinacija. Ovaj put vrlo jasno kažemo, koliko dođe vakcina u Federaciji, sukladno broju žitelja, na ovom području će se dobiti vakcina, što je već tako i krenulo. Što se tiče ovog poljoprivrednog dijela. Mi smo danas upravo zbog tog primarno došli ovdje na zahtjev predsjednika Vlade, a tu je i ministrica kako bi dali konkretne odgovore na sva pitanja. Ja ću vrlo jasno insistirati, sukladno nadležnostima županijska Vlada mora donositi odluke i imati jasan nadzor nad svakom površinom poljoprivrednom u sve tri naše općine i upravljati tim površinama, bez obzira jesu li oni privedeni svrsi, pa se može odmah na njima raditi, ili su još u fazi da ih treba netko pripremiti jer se radi od tisućama hektara tog zemljišta. Želimo do kraja da imamo transparentnost, jer kao što znate ,vjerojatno u narednih godinu dana ćemo imati i statistički zavod koji će obaviti popis poljoprivrednog zemljišta i mi ćemo kroz taj registar imati sve transparentno. U tom paketu onda ćemo sigurno s federalne razine na adekvatan način pomagati županijsku Vladu sukladno interesima ove Županije. Ministricu ćemo moliti da uvaži ono što je obilježje ovog kraja, ali do kraja transparentno i da više nemamo nikakve mogućnosti da netko kalkulira oko poljoprivrednog zemljišta, upravljanjem i sadnje određene kulture na tom poljoprivrednom zemljištu."