Dan općine Orašje - Svečana sjednica Općinskog vijeća

Ispis
Objavljeno Četvrtak, 24 Listopad 2013

Dan4

Dan4
23.10. posebnim je slovima upisan u novijoj povijesti općine Orašje. Toga dana 1992 godine, tijekom Domovinskog rata, postrojbe 106. brigade HVO Orašje, u zoni odgovornosti IV bojne, oslobodile su okupirano selo Vidovice,

a 25. listopada i selo Kopanice. Pobjeda oraških branitelja, odlukom Općinskog vijeća Orašje, uzeta je za Dan Općine Orašje, jer je oslobađanjem ove dvije mjesne zajednice zaokružen sadašnji teritorij općine Orašje.

U spomen na poginule branitelje u Domovinskom ratu, u Vidovicama su položeni vijenci i zapaljene su svijeće i služena je Sv. misa zadušnica, a vijenci i svijeće položeni su i kod oba Spomen obilježja u gradskom parku. Nakon toga uslijedila je i svečana sjednica Općinskog vijeća Orašje, u nazočnosti obitelji poginulih branitelja, bivših branitelja, invalida Domovinskog rata, predstavnika crkve, vlasti i političkih stranaka od općinske do županijske, federalne i državne razine te gostiju iz RH.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Jelena Martinović Čolić, koja je uz čestitke stanovncima za dan općine, uz ostalo, poručila. „Općinsko vijeće neće biti kamen spoticanja u donošenju vrlo važnih odluka. Poteškoća u radu ima, ali uvijek se može i više i bolje. Naš rad treba biti usmjeren na ostvarenju što kvalitetnijih životnih uvjeta za sve građane. Samo marljivim radom i zajedničkim snagama možemo stvoriti plodno tlo na ovom području. Mladi ljudi odlaze iz dana u dan, a mi smo ti koji moramo stvoriti uvjete da pronađu plodno tlo na ovome području. Našu lokalnu zajednicu moramo učiniti prepoznatljivom kao razvijenom i za život primamljivom općinom. To dugujemo našim pokojnim braniteljima i onima koji se nalaze ovdje, a svi mi smo i supotpisnici i suodgovorni za budućnost mladih i sutra naše zemlje.“

Pozdravne riječi i čestitke građanima za Dan općine uputio je i Općinski načelnik Đuro Topić. Uz osvrt na urađeno u ovoj godini, te planove za iduće razdoblje, kao prioritete načelnik Topić je izdvojio završetak ceste do Matića i sportsku dvoranu, vodovod u Donjoj Mahali, Kostrču i Tolisi, razminiranje, infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni Dusine, i završetak rekonstrukcije svih vodoprivrednih objekata. Planira započeti projekt kanalizacije u Ugljari, izgradnju uređaja za pitku vodu na izvorištu Kostrč, započeti rekonstrukciju Treće ulice u Orašju, te projekt upravljanja otpadom. „Svi ovi planovi, bez gospodarskog rasta i rješavanja problema 2.700 nezaposlenih stanovnika, neće imati smisla. Stoga je gospodarstvo u prvom planu.“ naglasio je načelnik Topić.  

Sugovornici na svečanoj sjednici OV Orašje bili su još predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Oršolić i Nikola Lovrenović izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, te gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac. Na koncu je predsjednica Martinović Čolić pozvala nazočne na domjenak, kojim je okončano obilježavanje Dana općine Orašje.  

 Dan42

Dan42
 

Dan44

Dan44
 

Dan43

Dan43