Zlatna plaketa šahistici Ivani Mikić, a zahvalnice Samri Šakanović Prgić i vlč. Josipu Kneževiću

Ispis

Dan 5 Opcina 2019

Dan 5 Opcina 2019
Svečano je proslavljen Dan općine Orašje, 23. listopada, datum iz Domovinskoga rata kad su 1992. godine hrabri branitelji iz postrojbi 106. brigade HVO Orašje u herojskoj borbi oslobodili okupirane Vidovice, a dva dana kasnije

i susjedne Kopanice. Oslobađanjem te dvije mjesne zajednice, zaokružen je sadašnji teritorij općine Orašje, te je Odlukom Općinskog vijeća Orašje 23. listopad određen za Dan općine. Središnji sadržaji obilježavanja bili su u znaku prisjećanja i pijeteta prema poginulim vitezovima Posavine koji su svoje živote ugradili u današnju slobodu građana općine Orašje. „Nakon gotovo šestomjesečne okupacije, hrvatski branitelji oslobodili su Vidovice i to je jedan od najvažnijih datuma u povijesti ovog mjesta i ove župe. Da nije bilo branitelja i njihove žrtve, nas danas ovdje ne bi bilo“, istaknuo je vlč. Josip Senjak na početku svete mise koja je služena u crkvi sv. Vida u Vidovicama. Svetoj misi prethodila je molitva krunice i opijelo za sve stradalnike kraj Spomen obilježja u Vidovicama na kojem su upisana imena 49 poginulih branitelja i civila.
Iz Vidovica, program obilježavanja Dana Općine nastavljen je u Orašju, polaganjem vijenaca u gradskom parku, a potom je u Kino dvorani održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Orašje. Uz općinske vijećnike, pripadnike braniteljskih udruga i brojne građane, sjednici su nazočili dužnosnici FBiH i BiH, Županije Posavske i njezinih općina, te gosti iz RH. Uz ostale, bili su federalni ministar pravde Mato Jozić, tajnik u federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić, Zastupnici u Skupštini ŽP s predsjednikom Blažom Župarićem, brojni ministri u Vladi ŽP, generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, dogradonačelnik Brčko Distrikta BiH Anto Domić, predsjednik OV Domaljevac Šamac Luka Lucić, zamjenik zapovjednika 3.pj. bojne 6.pj.brigade OS BiH bojnik Zvonko Oršolić, predstavnici katoličke crkve, predstavnik Vukovarsko-srijemske županije Krešimir Markić, gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, predsjednikm Gradskog vijeća grada Lipika Mladen Dolić, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i predstavnik Grada Županje Kruno Šarić.

Svečanu sjednicu OV Orašje otvorio je predsjednik OV-a Mario Oršolić, a prije toga minutom šutnje iskazano je poštovanje poginulim, umrlim i nestalim braniteljima, koji su svojom hrabrošću i domoljubljem branili i obranili svoju rodnu grudu. „Ne zaboraviti je naša trajna obveza i dužnost, te ih se posebno sjetiti u ovakvim trenucima“, poručio je predsjednik Oršolić i dodao kako je čast biti vijećnikom i dijelom ove sredine koja je u BiH dala prvu pučku školu, prvu zemljoradničku zadrugu, sagradila najveću crkvu, dala prvog Ilira Bosne, sačuvala i ostavila nam u naslijeđe bogatu kulturnu baštinu.
Čestitku svim građanima općine Orašje uputio je načelnik Stanko Vincetić, a u svojem obraćanju istaknuo brojne povijesne činjenice koje ovu sredinu stavljaju na prvo mjesto. Izdvojio je i pojedine realizirane projekte od životnog značaja, koji su vidljivi u razvoju ove sredine. Spomenuo je brojne investicije, među ostalim u izgradnju kanalizacije, hladnjaču za voće i povrće, pješačko-biciklističkih staza, ulaganja u asfaltnu infrastrukturu, te izgradnju i do godine stavljanje u funkciju mrtvačnice na gradskom groblju u Orašju. „U izradi je glavni projekt saniranja deponije Dusine, izgradnje pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja otpada u vrijednosti 50.000 KM, zatim pročistač pitke vode i izdizanje Savskog nasipa, kojim želimo osigurati stabilan život na ovom prostoru“, kazao je načelnik Vincetić i dodao: „Moramo ubrzati aktivnosti na polju gospodarstva kako bi osigurali egzistenciju mladim ljudima da ostanu i svoju budućnost grade u Posavini. Nema napretka bez investicija, potpore poduzetnicima i gradnje i na tome ćemo raditi u budućnosti u cilju unaprjeđenja života ove lokalne zajednice“, poručio je, uz ostalo, načelnik Stanko Vincetić.

Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić uputio je čestitku svim građanima općine i naglasio kako je Vlada opredijeljena da podrži sve projekte koji se tiču unaprjeđenja kvalitete života na području općine, u dijelu vodovoda, kanalizacije, modernizacije lokalnih i regionalnih cesta.
Čestitku je uputio i Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice, s kojom Općina Orašje ima 10-godišnju prijateljsku suradnju i zajedničke projekte. „Kroz redovite dolaske svjedoci smo pozitivnih promjena u općini koja se razvija u pozitivnom pravcu i da postoji jasna vizija njenog razvoja“, naglasio je Bilandžija. Mijo Matanović zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH čestitao je rođendan svim žiteljima općine i poželio još brži razvoj i više ulaganja u ovu sredinu.

Na kraju svečane sjednice predsjednik OV Mario Oršolić i načelnik Stanko Vincetić uručili su ovogodišnja Javna priznanja Općine Orašje. Zlatnu plaketu šahistici Ivani Mikić iz Vidovica, zbog zasluga i doprinosa u oblasti sporta i zahvalnice Samri Šakanović Prgić, za nesebično volontiranje, humano postupanja i sudjelovanja u projektima za pomoć ugroženim kategorijama građana i vlč. Josipu Kneževiću za nesebičan doprinos u poboljšanju uvjeta života stanovnika slanjem donacija i humanitarne pomoći tijekom rata, poplava, a i nakon toga. U zajedničkom obraćanju, u ime dobitnika javnih priznanja, vlč. Knežević poručio je kako su svi svojim snagama, znanjem i srcem radili za bližnje, za ljude i to je ključ za bolju budućnost. „Dobro je činiti dobro“, ustvrdio je velečasni Knežević čije srce, kako je rekao, 30.godina tuče za ovu našu grudu za koju su ginuli i naši branitelji. Glazbeni dio svečane sjednice OV-a upotpunile su učenice Osnovne glazbene škole Orašje Maja Kobaš i Ivona Dominković.