Natjecanje u pripremi pogače, slanih i slatkih pita - novi sadržaj Dana općine Orašje privukao veliki broj posjetitelja

Ispis

Dan 3 Opcina 2019

Dan 3 Opcina 2019
Natjecanje u pripremi pogače, te slanih i slatkih pita, ovogodišnji je novitet u obilježavanju Dana općine Orašje koje je, u organizaciji Centra za kulturu Orašje, okupilo 15 natjecateljica iz općina Orašje i Domaljevac-Šamac.

Događaj je privukao, kako veliki broj natjecateljica, tako i veliki broj građana, koji su uživali u pripremljenim delicijama i osvježavajućim napitcima. U pripremi pogače, odlukom tročlanog žirija koji je kušao sve servirane pogače, pobijedila je Katica Davidović iz Donje Mahale, dok je u pripremi slanih i slatkih pita, odlukom žirija, prvo mjesto osvojila Maksida Šutrović iz Orašja. Njima su pripale i prigodne novčane nagrade i po tepsija, dok su ostale sudionice dobile utješne nagrade i zahvalnice. Maksida Šutroivć, koja je nagradu odnijela za najbolju pitu kaže kako je posebnost njenih pita to što su dovoljno začinjene, preferira začinjen burek, s dosta bibera i luka i tople iz rerne servirane su na stol pred žiri i građane. „Sve su pogače slične. Ja sam pobjedničku pogaču pripremila s kiselim mlijekom, praškom za pecivo, brašno i ništa drugo. Preko pogače sam stavila slaninu i preprženi luk s mašću, onako kako mi oduvijek radimo“, kazala je Katica Davidović koja je odnijela nagradu za najbolju pogaču

Za ljubitelje lijepe pisane riječi pobrinula se Matica Hrvatska Orašje koja je organizirala Drugi susret pjesnika u Posavini. Koliko su posavski književnici popularni i cijenjeni i izvan granica naše županije i zemlje, govori i podatak da se na poziv organizatora okupilo 20-ak književnika iz Hrvatske, Vojvodine i BiH, koji su, ugodno iznenađeni interesom publike za ovakve sadržaje, izrazili zadovoljstvo što su dijelom ovoga kulturno-književnog projekta. Svojim dolaskom i recitacijama počastili su orašku publiku, a o značaju i veličini ovoga događaja govori i podatak da su u Orašje stigli predsjednik Društva hrvatskih pjesnika Herceg Bosne Ivan Sivrić, predsjednik Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Društva hrvatskih književnika, DHK i Ogranka Matice hrvatske u Đakovu Mirko Ćurić te Tomislav Žigmanov, hrvatski književnik i publicist iz Vojvodine i jedini predstavnik Hrvata u Skupštini Srbije, ali i predstavnik Hrvata u Srbiji. Dobrodošlicu sudionicima susreta poželjeli su načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić, predsjednik Matice Hrvatske Orašje Željko Vukić, te Zorica Raguž Osmanagić, u ime Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP, a na samom početku večeri minutom šutnje odana je počast nedavno preminuloj pjesnikinji Miri Šubašić. S Drugog susreta književnika u Posavini tiskan je i Zbornik radova, koji je na dar podijeljen svim posjetiteljima ove večeri.

Istoga dana održana su još, sada već, dva tradicionalna sadržaja: utrka sportskih pasa i šahovski turnir.

Dan 3 Opcina 2019b

Dan 3 Opcina 2019b

Dan 3 Opcina 2019a

Dan 3 Opcina 2019a