Općinski načelnik o projektima

Ispis
Objavljeno Četvrtak, 19 Rujan 2013

 

Nacelnik

Nacelnik
Gostujući na Radiopostaji Orašje Općinski načelnik Đuro Topić kazao je kako bi do kraja 2013. godine Općina Orašje trebala dobiti tri bitne odluke usvojene na Općinskom vijeću. Odluka o uvođenju komunalne naknade trebala bi osigurati

participaciju građana, privatnih i javnih poduzeća u dijelu plaćanja troškova komunalne potrošnje. Od te naknade od iduće godine bi se, prema riječima načelnika Topića, osigurala sredstva za kvalitetnije održavanje javne rasvjete, groblja i nekategoriziranih cesta, posebice u zimskom razdoblju i sredstva za zajedničku komunalnu potrošnju - čišćenje površina na području garda i općine. Druga odluka je izmjena generalnog urbanističkog plana grada. Ovih dana se očekuje nacrt izmjena i dopuna plana, a nakon toga slijedi javna rasprava i usvajanje odluke, koja je bitna za uređenje određenih prostora u MZ Orašje i Ugljara, obuhvaćenih ovim planom. Treća odluka koja će biti krajem listopada je ona o izmjenama i dopunama proračuna. Pri tome će se Općina morati odreći određenih planiranih aktivnosti kada je u pitanju kapitalni dio i pokušati uravnotežiti maksimalno prihode i rashode.

 

Do kraja ove godine, ili početkom iduće, ovisno o vremenskim prilikama, trebala bi biti završena cesta Orašje-Ugljara-Kostrč-Matići, jer su sredstva od GSM licenci, odlukom Vlade Federacije BiH, za ovaj projekt odobrena. Općina je u proceduri raspisivanja natječaja za izbor najpovoljnijeg izvođača radova. Ovoga mjeseca točnije 12. rujna otvorene su ponude i odabran izvođač radova za dva kraka s te ceste prema MZ Kostrč, koji čekaju asfaltiranje.

 

Završen je glavni projekt rekonstrukcije Treće ulice u Orašju, koji predviđa izmijenjen režim prometovanja i parkiranja i to od Doma zdravlja do zgrade Općine. Jednosmjerni režim prometovanja mijenjao bi se u dvosmjerni, a od zgrade Općine do hotela Rivijera ostao bi jednosmjerni, s tim da bi se proširila parking mjesta i rekonstruirao trotoar. Prema riječima načelnika Đure Topića obećanja za financijska sredstva postoje, te se očekuje do konca godine početak bar jedne od ove dvije dionice.