Osnovana Mreža za javne financije Saveza općina i gradova

Ispis

Mreža SOGFBiH

Mreža SOGFBiH
U Mostaru je održan osnivački sastanak Mreže za javne financije Saveza općina i gradova FBiH (SOGFBiH) na kojem je sudjelovalo četrdeset predstavnika jedinica lokalne samouprave koji su tom prigodom potpisali i Deklaraciju

o osnivanju spomenute mreže. Općinu Orašje predstavljala je pomoćnica načelnika za financije Manda Kosić. Mreža za javne financije Saveza općina i gradova FBiH predstavljat će konzultacijsko i savjetodavno tijelo u okviru Saveza i zajedničku platformu pomoćnika načelnika za financije, pri čemu će glavna svrha Mreže biti jačanje aktivnosti i inicijativa u segmentu javnih financija i jačanje suradnje i koordinacije pomoćnika za financije. U okviru Mreže bit će obrađivane teme vezane za stanje i probleme općinskih odnosno gradskih financija i iznalaženje zadovoljavajućih rješenja za pojedinačne i zajedničke probleme kao što su raspodjela prihoda od izravnih i neizravnih poreza jedinicama lokalne samouprave, pitanje taksi i naknada, eventualno donošenje Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave.

"Krajnji je cilj rješavati zakone koji su najveći problem kada govorimo o lokalnoj samoupravi, te borba za decentralizaciju, od Zakona o javnim prihodima u FBiH do drugih zakonskih i podzakonskih akata koji imaju direktno utjecaj na rad općina i gradova u pogledu financiranja jer stanovnici se prvo obraćaju načelnicima i administraciji jedinica lokalne samouprave za rješavanje svojih problema pa im iz tih razloga predstoji borba za decentralizaciju u službi javnih prihoda." kazao je nakon sastanka zamjenik predsjednika Predsjedništva Skupštine SOGFBiH Ivan Vukadin. Direktorica SOGFBiH Vesna Travljanin podsjetila je kako u skandinavskima i drugim demokratskim zemljama čak 90 posto proračuna ide na lokalnu razinu, dok je to u BiH obrnuto.

MrezaJavneFinancije

MrezaJavneFinancije