Načelnik Općine Orašje osvrnuo se na rezultate za ovu i planove Općine za narednu godinu

Ispis

StankoV

StankoV
Gostujući u Radiopostaji Orašje, emisiji Iz prve ruke, načelnik Općine Orašje osvrnuo se na postignute rezultate ove godine kao i na planove za narednu godinu. Na početku je istaknuo zadovoljstvo podrškom viših razina vlasti

i realiziranim projektima 2018. godine na području općine Orašje. "Završili smo uređenje Sportske ulice u Matićima, dovršeni su radovi na putnom pravcu Orašje-Draganovci-Vidovice i u Donjoj Mahali, cesta Mazijići-Lilići, a u tijeku su završni radovi na uređenju Četrnaeste ulice u Orašju. Slijedi posao tehničkog prijema objekta hladnjače za voće i povrće kojeg bi na proljeće imali u funkciji. Naš prvi sugovornik u svojstvu budućeg korisnika je udruga Voćar iz Orašja koja kao udruga ne može funkcionirati na profitnoj bazi, ali postoji Zadruga koja to može. Na pravnoj službi je da iznađe rješenje kako bi hladnjaču stavili na raspolaganje proizvođačima. Uz ovaj projekt vezan je i  Distribucijski centar za voće i povrće od kojeg donatori nisu odustali, a i mi smo u Proračunu za iduću godinu predvidjeli dio sredstava. Zaključit ću da smo potpisali sporazum sa Državnim ministarstvom za izbjegle i raseljene,vezano za izgradnju zgrade za socijalno stanovanje raseljenih osoba“, naglasio je Vincetić.

Govoreći o projektu pročistača vode na Vodovodu Kostrč, naveo je kako nije realiziran iz tehničkih razloga, ali su prikupljena značajna sredstva koja se prenose u narednu godinu. "Radi se o projektu velike financijske vrijednosti gdje procedure nalažu pristup međunarodnom javnom pozivu. Najvažnije je da smo osigurali financijsku konstrukciju i do proljeća iduće godine očekujemo potpisan ugovor i početak njegova realiziranja“, kazao je načelnik, te istaknuo kako stavljanje u funkciju kanalizacije sa sobom nosi dodatne financijske troškove. Pružena mreža ne omogućava automatsko priključenje, jer svemu moraju prethoditi odluke Općinskog vijeća tako da priključenje očekuje s početkom proljeća, najprije na prostoru MZ Ugljara gdje je najveća pokrivenost  mrežom.

Na temu aktivnosti na obnovi od poplava, načelnik je kazao kako je na posljednjoj sjednici Općinsko vijeće Orašje donijelo izmjene Pravilnika za pomoć u saniranju šteta u poplavama 2014. po kojem pomoć ne mogu dobiti oni koji su do sada sudjelovali u bilo kojem projektu obnove, odnosno pomoći vezane uz štete od poplava. „Cilj je da nemamo nikoga tko je izravno pretrpio štetu, a da nije dobio nikakvu pomoć. Napravili smo komunikaciju s predsjednicima MZ da mogu reagirati tamo gdje je dokazivo da je napravljen propust. S obzirom na broj korisnika nadamo se kako će raspodjela sredstava okončati do kraja ove godine“, rekao je Vincetić. Također se dotaknuo i teme korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta. Iako su istekli petogodišnji ugovori, Općina nije na vrijeme raspisala novi Javni poziv, a pojedini poljoprivrednici su nastavili obradu zemljišta. U Općini su došli do kompromisnog rješenja kojeg treba pravno formulirati, a da bi priču priveli kraju, potrebno je minimalno pola godine da dođu do rješenja koje je u skladu sa zahtjevima županijskog ministarstva poljoprivrede.

Vezano uz Proračun za 2019.godinu u iznosu nešto većem od 7 milijuna KM, naglasio je kako je skroman i u dobrom dijelu je naslonjen na ovogodišnji. Nacrt je kaže, nastao na bazi komunikacije sa službama unutar Općine i proračunskim korisnicima. Konačna verzija ide na sjednicu Općinskog vijeća gdje također može doživjeti promjene ukoliko bude kvalitetnih prijedloga. Kad je u pitanju prekogranična suradnja, istaknuo je kako će Općina aplicirati kroz tri linije.

Općina će i ove zime organizirati tradicionalni Božićni Mini sajam u središtu Orašja na kojem će izlagati lokalni obrtnici. U osvrtu na kulturna zbivanja, načelnik je istaknuo da je bilo više kulturnih sadržaja uz sve one tradicionalne "Bilo je niz raznih predstava, koncerata, promocija knjiga, a također smo ugostili i brojne umjetnike iz BiH i RH. Od sportskih zbivanja izdvojio bih međunarodni turnir u Taekwondou, dok je Ženski odbojkaški klub Orašje ostvario fenomenalan rezultat i zaslužuju iskrene čestitke. Stavljanje u funkciju sportske dvorane je ogroman dobitak  i stvarno doprinosi kvaliteti života i uljepšava sliku na ovom prostoru“, zaključio je načelnik općine Stanko Vincetić.