Svečana sjednica Općinskog vijeća Orašje

Ispis
Objavljeno Srijeda, 24 Listopad 2018

DanOP18 4

DanOP18 4
Općina Orašje obilježila je svoj dan - 23.listopad. Općinsko vijeće Orašje odredilo je ovaj datum za Dan općine, jer su toga dana 1992. godine, nakon šestomjesečne okupacije, oslobođene Vidovice, a dva dana kasnije

i Kopanice, čime je općina Orašje zaokružila svoj današnji teritorij. Središnji sadržaji prije svega bili su u znaku prisjećanja na herojstvo pripadnika HVO-a i  poginule branitelje koji su svoje živote ugradili u današnju slobodu. U spomen na poginule, umrle i nestale branitelje, tradicionalno su u Vidovicama na Spomen obilježju položeni vijenci i zapaljene svijeće, a potom je u crkvi Sv. Vida služena sveta Misa zadušnica koju je predvodio župnik vlč. Josip Senjak, uz koncelebriranje posavskih svećenika.

Nakon polaganja vijenaca na Spomen obilježjima u parku u Orašju, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koja je uz općinske vijećnike, okupila brojne dužnosnike FBiH i BiH, Posavske Županije i njezinih općina, goste iz RH, među kojim su gradonačelnici Lipika i Garešnice, Vinko Kasana i Josip Bilandžija, s kojima općina Orašje ima prekograničnu suradnju. Svečanost su uveličali i konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, te brojni predstavnici institucija, stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Riječima srdačne dobrodošlice prisutne je pozdravio predsjednik OV Orašje Mario Oršolić, te istaknuo da je na vijećnicima velika odgovornost da svoj rad podrede napretku i boljitku ove sredine koja nikada neće zaboraviti vitezove Posavine koji su položili svoje živote za obranu vjekovnih ognjišta. Prvi čovjek općine, načelnik Stanko Vincetić čestitao je svojim sugrađanima Dan općine, te na početku uputio pozdrav ratnim zapovjednicima u Posavini koji i danas trpe posljedice onog što se dešavalo tijekom Domovinskog rata. Vincetić je potom govorio o općinskim realiziranim projektima koji su vidljivi u njenom razvoju i kazao da je u zadnjih nekoliko godina općina Orašje veliko gradilište. „Pred nama su projekti od životnog značaja, pročistač pitke vode i izdizanje Savskog nasipa, kojim želimo osigurati stabilan život na ovom prostoru. Iseljavanje primarno mladog stanovništva je problem svih u regiji, stoga moramo ubrzati aktivnosti na polju gospodarstva kako bi osigurali egzistenciju mladim ljudima da ostanu i svoju budućnost grade u Posavini“, kazao je, među ostalim, načelnik Stanko Vincetić. U nastavku sjednice prisutnim se obratio predsjednik Skupštine Županije Posavske Joso Marković i čvrsto poručio da narod u Posavini nikada neće zaboraviti istinu o Domovinskom ratu i  stradanju i herojstvu naših branitelja. Čestitku domaćinima u povodu Dana općine uputio je Josip Bilandžija gradonačelnik grada Garešnice, te istaknuo da plodna suradnja Orašja i Garešnice traje gotovo 10 godina. "Zajednički sudjelujemo u nekoliko projekata i mogu naglasiti da postoji jasna vizija razvitka općine Orašje" kazao je Josip Bilandžija. Ugođaj u svečanom trenutku dočarale su sestre Marija i Jelena Ilišević, glazbenim točkama „Zemlja dide mog“ i "Ravnica".