Nova odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata: Disco klubovi, noćni klubovi i barovi vikendom u zimskom periodu do 02.00, a u ljetnom do 03.00 sata

Ispis
Objavljeno Četvrtak, 15 Studeni 2018

Vijece17 18

Vijece17 18
Općinsko vijeće Orašje usvojilo je novu Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području općine Orašje na svojoj 17. sjednici, održanoj 15. studenog 2018. godine. Ova odluka pripremana je skoro godinu dana od nacrta

koji je usvojen u studenom prošle godine preko javne rasprave do sastanaka s predstavnicima Policije i Inspektorata. Ono što je izazvalo najviše pitanja i privuklo najveću pozornost u ovoj Odluci bilo je radno vrijeme disco klubova, noćnih klubova i barova. Po novoj usvojenoj Odluci o radnom vremenu, disco klubovi, noćni klubovi i barovi imaju radno vrijeme do 1 sat ujutro, a vikendom odnosno petkom i subotom u takozvanom zimskom periodu od 16.10. do 14.04. do 2 sata ujutro. U ljetnom periodu od 15.04. do 15.10. disco klubovi, noćni klubovi i barovi vikendom mogu raditi do 3 sata ujutro. Izuzeci su periodi za vrijeme ljetnih godišnjih odmora od 20.07. do 16.08. kad je radno vrijeme svakim danom dozvoljeno do 3 ujutro, a na dan Blagdana Velike Gospe i uoči toga dana kao i vikendom u tom periodu do 4 sata ujutro. Isto tako vrijeme rada za disco klubove, noćne klubove i barove za vrijeme božićno-novogodišnjih praznika odnosno od 20.12. do 10.01. može biti do 3, ali na Badnjak, dva dana Božića, Novu godinu i Sveta tri kralja do 4 ujutro. Ista pravila važe i za Veliku subotu i za dva dana Uskrsa. Odlukom je regulirano radno vrijeme i ostalih ugostiteljskih objekata: hotela, kampova, restorana, ostalih barova, catering objekata i objekata jednostavnih usluga. Za sve ugostiteljske objekte dozvoljeno je dvosatno produženje radnog vremena i to za vrijeme državnih blagdana propisanih Zakonom, te vjerskih: Tijelovo, Svi Sveti i dva dana Bajrama, zatim i za Dan Općine Orašje i na dan uoči i na dan održavanja Međunarodnih moto susreta kao i obilježavanja Dana HVO-a. Za jedan sat poslodavci ugostiteljskih objekata smiju produžiti radno vrijeme na takozvane seoske kirbaje odnosno za patrone župa i na svece - zaštitnike mjesta. U Novogodišnjoj noći radno vrijeme ugostiteljskih objekata je neograničeno.

Prije ove odluke, Vijećnici su prošli kroz vijećnička pitanja i inicijative, usvojili Izvod iz Zapisnika sa 16. sjednice kao i prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna Općine Orašje za 2018. godinu. Ukupni prihodi i primici, rebalansom proračuna iznose 7.190.610,00 KM i realno su veći za 573.110,00 KM u odnosu na prvobitno planirane prihode i primitke u Proračunu za 2018. godinu. Za 554.400,00 KM veći su i rashodi i izdaci u odnosu na prvobitno planirane za 2018. godinu.

Odlukom o preuzimanju osnivačkih i vlasničkih prava i obveza nad društvom Radiotelevizija Herceg-Bosne d.o.o. Mostar, Općina Orašje preuzela je 2,24 % udjela koji će se utvrditi posebnim ugovorom. Općina Orašje, kao član društva, ostvarivat će prava upravljanja Društvom na Skupštini preko svog predstavnika koji će sudjelovati u radu i odlučivanju na Skupštini sukladno danim smjernicama i ovlastima.

Radi oblikovanja parcela, vijećnici su odobrili četiri odluke o prodaji građevnog zemljišta u Orašju, za koje je Općina utvrdila da nema interes za korištenjem, i to izravnom pogodbom s kupcima čije se kuće nalaze ispred tih parcela.

Time je i zaključena 17. sjednica Općinskog vijeća Orašje.