Poljoprivredni paketi u sklopu UNDP-ova Programa za oporavak od poplava

Ispis
Objavljeno Četvrtak, 08 Studeni 2018

PotpisivanjeUgovoraUNDP poljoprivreda

PotpisivanjeUgovoraUNDP poljoprivreda
U Općini Orašje potpisani su ugovori za ekonomsko osnaživanje - oblast poljoprivreda s izabranih 10 korisnika u okviru Programa za oporavak od poplava-stambeno zbrinjavanje, a na temelju rezultata javnog poziva. Šest korisnika

ostvarilo je pravo na plastenik od 100 metara četvornih sa sredstvima za navodnjavanje i prskalicom za zaštitu. U paketu je i sadni materijal povrtlarskih kultura: po 150 sadnica rajčice i paprike, 1 kg špinata i sve drugo što prati plasteničku proizvodnju kroz prehranu i zaštitu. Dva su ostvarili pravo na sjemenski kukuruz sa sredstvima za gnojidbu i zaštitu, jednom korisniku je pripala pumpa za navodnjavanje, a jednom motokultivator. Na području općine Orašje pristiglo je 128 prijava na javni poziv, a nakon izvršene selekcije, 55 odabranih korisnika steklo je pravo na obnovu stambenih objekata, od kojih je  15 steklo pravo na izgradnju novog stambenog objekta.

„Od navedenih 55 korisnika svi su imali priliku da još budu dodatno ekonomski osnaženi kroz određene programe iz poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja. Nakon što je izvršena selekcija i obilazak, deset korisnika je steklo pravo da ostvare dodatne pakete iz oblasti poljoprivrede i s njima smo potpisali ugovore u Općini Orašje“, kazao je Pero Baotić, pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i infrastrukturu općine Orašje.

Prema riječima donatora, isporuka svih navedenih sredstava i repromaterijala trebala bi završiti do kraja ožujka 2019. godine, a početkom iduće godine bit će potpisana još dva ugovora o zapošljavanju s dva odabrana korisnika. Program vrijedan 15 milijuna eura kojeg financira Europska unija u suradnji s Vladom Federacije BiH, Vladom RS, UNDP-om u BiH, te partnerskim općinama i gradovima započeo je prošle godine. Javni poziv na temelju kojeg će pomoć dobiti 227 kućanstava u BiH, bio je raspisan u listopadu i trajao je 30 dana.